Let’s discuss MCQ 31 May- SpaceX NASA Demo-2 Mission.

1)What was the name of the space craft through which the NASA’s astronauts fly to ISS? (space current affair)

  • a)Crew Dragon
  • b)Cargo Dragon
  • c)Crew Atlantis
  • d)Crew Discovery

Answer: a

SpaceX has created history as for the first time, NASA astronauts have launched from American soil in a commercially built and operated Crew Dragon spacecraft.

2) What was the name of the mission? (NASA news)

  • a)Demo 1
  • b)Demo 2
  • c)Demo 3
  • d)Demo 4

Answer: b

This isSpaceX’s second spaceflight test of its Crew Dragon and its first test with astronauts aboard.

NASA’s SpaceX Demo-2 mission Objectives

This mission is the final major test before NASA’s Commercial Crew Program certifies Crew Dragon for operational, long-duration missions to the space station.

As this mission is the final test flight of SpaceX, it will validate every aspect of its crew transportation system, including the Crew Dragon spacecraft, spacesuits, Falcon 9 launch vehicle, launch pad 39A and operations capabilities.

Crew Dragon will be able to launch as many as four crew members at a time and carry more than 220 pounds of cargo for operational missions.

The Crew Dragon being used for this test flight can stay in orbit for about 110 days. The operational Crew Dragon spacecraft will be capable of staying in orbit for at least 210 days as a NASA requirement.

3) What was the name of the rocket through which the spacecraft Crew Dragon was launched?

  • a)Falcon 7
  • b)Falcon 8
  • c)Falcon 9
  • d)Orbiter 7

Answer: c

4) Find out the wrong statement/statements regarding rocket Falcon 9?

  • 1)It is reusable
  • 2)It has 3 stages
  • 3)Its name is derived from a spacecraft of star war movie
  • 4)Falcon 9 relies on Merlin engines
    • a)2&3
    • b)1&2
    • c)Only 2
    • d)Only 4

Answer: c

 it is the first orbital-class rocket, capable of reflight

The first stage of Falcon 9 rocket incorporates nine Merlin engines and aluminum-lithium alloy tanks containing liquid oxygen (LOX) and rocket-grade kerosene (RP-1) propellant. 

The second stage of the rocket relies on a single Merlin engine that also runs on LOX and RP-1.

Its name is derived from the fictional movie, Star Wars spaceship the Millennium Falcon and the nine Merlin engines of the rocket’s first stage.

5) What is the name of the SpaceX’s drone ship on which the first stage of falcon 9 rocket lands after reentering to the atmosphere from the space?

  • a)Of Course I Still Love You
  • b)Land here baby
  • c)I still love you
  • d)Target

6) Why the launch pad 39A was so special from where the Crew Dragon spacecraft launched?

  • a)It was the first launchpad from where the NASA launched its first satellite
  • b)It was the same launch pad from where the crew of Apollo 11 left for the moon.
  • c)Both 1&2
  • d)None of the above

Answer: b

7) How many astronauts can be carried at a time in the the fully operational mission of Crew Dragon spacecraft?

  • a)2
  • b)3
  • c)4
  • d)6

Answer: c

Crew Dragon will be able to launch as many as four crew members at a time and carry more than 220 pounds of cargo for operational missions.

8) The astronauts names the SpaceX crew dragon capsule ‘Capsule 206’ as

  • a)Atlantis
  • b)Discovery
  • c)Endeavour
  • d)NASPACEX

Answer: c

Doug Hurley and Bob Behnken gave two reasons for it.

 They named it Endeavour because it was a little more personal for both of them. They had their first flights on shuttle Endeavour. The Endeavour was one of the three space shuttles of NASA which retired in 2011.

They renamed it because of the incredible endeavor [that] NASA, SpaceX and the United States have been on since the end of the space shuttle program back in 2011.

There is a tradition that dates back to the early U.S. space program, the crew’s decision to christen their capsule. So both the astronauts followed the tradition of their ancestors.

9) Name the program under which NASA and SpaceX are working to build reliable and cost-effective human transportation systems to low-Earth orbit. 

  • a)Space Program
  • b)SpaceX Mission to space
  • c)Commercial Crew Program
  • d)Human to space

Answer: c

SpaceX and Boeing are working with NASA’s Commercial Crew Program

to design, build, test and operate safe, reliable and cost-effective human transportation systems to low-Earth orbit. 

Share now